Vstup na německý trh

Vstup na německý trh

Přemýšlíte o expanzi vaší společnosti do sousedního Německa? Pokud vaše odpověď zní ano, tak právě pro vás jsme připravili následující krátký přehled kroků, na které si musíte dát pozor při vašich začátcích podnikání ve Spolkové republice Německo.

V úvodu je nutné si říct, že i přesto, že jak Česká republika, tak i Spolková republika Německo jsou sousedními státy a zároveň členskými státy Evropské unie, oba právní řády se v některých aspektech liší, a proto je nutné danou problematiku řešit dle německého právního řádu.

Zaprvé je potřeba si vymezit, jaké požadavky jsou kladeny na toho, kdo chce v Německu založit novou společnost. Mezi základní požadavky patří: dosažení věku 18 let, držení platného průkazu totožnosti s fotografií (občanský průkaz nebo cestovní pas) a živnostenské oprávnění pro danou činnost (pokud se rozhodnete být osobou samostatně výdělečně činnou a živnostenské oprávnění je vyžadováno).

Dalším důležitým krokem je zvolení si vhodné právní formy pro vaši budoucí německou společnost (existuje také možnost být stejně jako v České republice osobou samostatně výdělečně činnou). Nejběžnější právní formou je tzv. GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung), která je obdobou naší společnosti s ručením omezeným. Velký rozdílem oproti české obdobě je ten, že pro založení GmbH je nutné mít při založení kapitál minimálně ve výši 25 000 EUR. Vhodnou alternativou pro menší podnikatele je založení „menšího“ typu GMBH a to tzv. Unternehmerge­sellschaft (haftungsbeschränkt) (UG), u které je výše základního kapitálu omezena na pouhé 1 EUR. V obou případech je benefitem to, že pokud se stanete společníkem tohoto typu společností, tak nebudete za jejich majetek ručit svým osobním majetkem. Dalším důležitým požadavkem je to, že nová společnost založená v Německu musí mít své faktické sídlo, které bude uvedeno ve stanovách společnosti a které bude zapsané v německém obchodním rejstříku, na území Spolkové republiky Německo. Toto sídlo nemusí odpovídat vašemu skutečnému sídlu (tj. centrále společnosti nebo sídlu hlavního závodu), neboť toto skutečné sídlo můžete mít stále na území České republiky. Je ale důležité upozornit na to, že pro např. komunikaci s německými orgány je potřeba být schopen přijímat poštu v místě vašeho zapsaného německého sídla.

Dalším aspektem, na který je nutno si dát pozor, jsou otázky, které se týkají spíše administrativně právního charakteru založení společnosti, jejichž nedodržení může způsobit to, že při zakládání vaší společnosti mohou nastat zbytečné potíže. Mezi ty lze zařadit např. nutnost úředního překladu do německého jazyka (např. plné moci advokáta) nebo nutnost opatření některých dokumentů tzv. apostilou (např. kvůli ověření podpisu). Vedle čistě právních kroků je důležité nepodcenit ani aspekty daňové, které při vašich podnikatelských začátcích vzniknou. Mezi prvotní povinnosti patří přihlášení se u německého správce daně, u kterého uvedete základní daňové informace týkající se vaší společnosti (např. výše předpokládaného obratu, výše předpokládaného zisku, způsob zdanění). Na přihlášení u příslušného správce daně máte od založení společnosti 1 měsíc, proto je nutné, abyste již všechny otázky měly promyšleny, abyste nepromeškali tento důležitý krok. Další věcí, která je u daní nezbytná sledovat, je ta, jaké daně v souvislosti s vaším podnikání musíte platit. Toto se bude lišit podle toho, jakým způsobem budete podnikat. Pokud budete podnikat prostřednictvím např. GmbH (typ tzv. kapitálové společnosti) budete muset mj. v daňovém přiznání uvést a následně zaplatit daň z příjmu právnických osob (Körperschaftste­uer). Pokud se ale rozhodnete podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná nebo společník tzv. typu osobních společností nedopadá na vás povinnost platit daň z příjmu právnických osob, nýbrž daň z příjmu fyzických osob (Einkommensteuer). Zároveň pro oba typy podnikatelů platí povinnost platit tzv. Gewerbesteuer (živnostenská daň). Vedle těchto daní je nutné si dát pozor i na další typy daní jako je daň z přidané hodnoty apod., které mohou při vašem podnikání vzniknout. Výše zmíněné kroky jsou pouze základním přehledem toho, na co byste si měli při zakládání společnosti ve Spolkové republice Německo dát pozor. Doufáme, že jsme vám aspoň v základních konturách osvětlili, jaké základní aspekty musí být brány v úvahu při rozšiřování podnikání do sousední země. Pokud byste měli další dotazy ohledně možností a postupu při růstu vašeho podnikání, tak se na nás neváhejte obrátit. Rádi vám se vstupem na nový trh pomůžeme a posuneme vaše podnikání o další krok vpřed.

MATAS & PARTNER