Dopravní přestupky

Léto se pomalu blíží a s tím přichází i čas letních dovolených, kdy mnozí vyráží na cestu do zahraničí. Velká část zahraničních cest hlavně k moři vede napříč našimi sousedními zeměmi, zejména Německem a Rakouskem. Dovolená se však kromě příjemně strávených zážitků může mít i nepříjemné následky souvisejícími s dopravními přestupky. Se spácháním dopravních přestupků se mohou pojit dva druhy situací, které je nutné řešit. První situací je ta, když spácháte dopravní přestupek v zahraničí nebo jste jinou osobou dopravním přestupkem poškozeni a dochází k místnímu šetření ze strany příslušných orgánů (zejména policie). V tomto případě zachovejte klidnou mysl a řiďte se těmito 5 základními pravidly, kterými minimalizujete případné nežádoucí následky spojené s dopravním přestupkem:

  1. Situaci si pečlivě zdokumentujete pro případné budoucí řízení. Pečlivé zdokumentování veškerých skutečností jako je místo, čas a okolnosti přestupku a související důkazy pomohou v dalším řízení a zajistí vám větší pravděpodobnost úspěchu v dané věci.
  2. Spolupracujte s místní policií a s místními úřady. Vaše náležitá součinnost a komunikace s příslušnými orgány pomůže k lepšímu vyřešení situace.
  3. Situaci řešte okamžitě. Případné ignorování situace může přinést nežádoucí následky.
  4. Pokud nerozumíte cizímu jazyku, tak požadujte tlumočníka, popř. úředně ověřený překlad, abyste předkládanému dokumentu porozuměli a byli schopni zvážit veškeré důsledky.
  5. Kontaktuje právníka, který vám poskytne právní pomoc a pomůže vám chránit vaše práva a zájmy.

Je nutno dodat, že na místní šetření mohou navazovat i další kroky ze strany zahraničních orgánů, které po Vás mohou vyžadovat určité vyjádření či součinnost po návratu do České republiky. Z tohoto důvodu je vhodné Vaši reakci vždy dobře připravit nejlépe s advokátem. Případná nečinnost či nedostatečná odpověď může pro Vás znamenat negativní následky. Zde je nutné zmínit, že pokuty za dopravní přestupky v zahraniční jsou často vyšší než v České republice. Případná neadekvátní reakce může vést k velmi vysoké pokutě ze strany zahraničních orgánů, popř. nepotrestání viníka dopravního přestupku, což bude mít vliv na nárok na náhradu škody vůči pachateli. Častější situací je, že po návratu z dovolené vám přijde do poštovní schránky dopis z Rakouska nebo z Německa obsahující žádost o vyjádření se k dopravnímu přestupku (např. překročení rychlosti), kdy je po Vás vyžadována součinnost s vyšetřováním spáchaného přestupku. Zvlášť pokud je vozidlo, kterým jste jeli, ve vlastnictví obchodní společnosti, tedy psané tzv. na firmu. V žádném případě neházejte dopis do koše. Znovu doporučujeme, aby Vaše odpověď na danou žádost byla vždy promyšlená a konzultována s advokátem znalým německého či rakouského práva. Ne vždy je nutné odpovídat, závisí na závažnosti přestupku. V jiných případech však hrozí i trestní stíhání či zabrání vozidla při případné kontrole na další cestě v dané zemi.